Blog

Latest Industry News

La răscruce de drumuri

Automobilul rămâne cea mai confortabilă soluție de mobilitate pentru români. Fie că ne ducem la birou, la cumpărături sau evadăm din oraș, un autovehicul cu patru roți ne satisface mai multe nevoi decât ne-am închipui. Este hub-ul nostru de tehnologie oriunde ne-am afla – un mic ecosistem cu temperatură constantă și sunete plăcute, care ne înconjoară într-un sentiment profund de siguranță.

Dincolo de homo sapiens, se află restul lanțului trofic. Miliarde de exemplare care își trăiesc viața de zi cu zi pe zeci de kilometri: se aprovizionează cu mâncare din multiple locuri, își construiesc case și își întemeiază familii, urmând tradițiile generațiilor anterioare. Mecanismele lor de supraviețuire au rămas aproape aceleași de sute de ani, dar mediul lor înconjurător a suferit schimbări majore într-un timp foarte scurt.


Teritoriile noastre sunt întrepătrunse, iar când drumurile noastre se intersectează, vedem zile la rând pe marginea șoselelor dovezi ale pagubelor suferite de ambele părți. Dacă elementele mașinii avariate rămase pe carosabil sunt considerate un pericol pentru șoferii care vin din urmă, cadavrele animalelor pot fi un adevărat hazard – nu doar că există tendința de a le ocoli prin depășirea banzii de circulație, dar atrag alte animale sălbatice care vin să se hrănească.

România este țara cu una dintre cele mai mari populații de animale sălbatice din Europa, însă nu există date concrete despre numărul acestora sau al accidentelor în care sunt implicate. Dacă la nivel European incidența accidentelor de acest gen a crescut cu aproape 25% în ultimii 5 ani, ne gândim cu îngrijorare la realitatea din România.

EnCaRe și Asko Group au lansat programul „Zăgan” prin care se dorește creșterea gradului de conștientizare și educarea rutieră față de zonele cu diversitate faunistică, cu scopul diminuării incidentelor și accidentelor cu animalele sălbatice. Pe termen lung, ne dorim să cercetăm și să evaluăm gravitatea acestora în România, prin colectarea datelor relevante și conceperea unor soluții concrete de ameliorare a situației prezente.

Impactul pe care îl au accidentele asupra faunei și ecosistemului, dar și pericolul la care se expun șoferii, pot fi cu adevărat conștientizate doar prin intemeiera unei baze de date. În cazul unui accident cu animale sălbatice, cel mai indicat este să nu lăsăm cadavrele pe carosabil, însă dacă ne dorim să facem mai mult, putem participa activ în grupul „Zăgan” dedicat acestei cauze prin menționarea zonei și speciei implicate în accident.

Dintotdeauna am avut în degetul opozabil puterea de a produce schimbări semnificative, însă acum este mult mai ușor să împărtășim informații importante și să avem grijă de generațiile viitoare. Alege să faci lucrurile un pic mai diferit începând de astăzi!