Programul Zăgan

În aceste vremuri grele, pentru oameni, animale și natură,  în care mulți argumentează că trăim cea de-a șasea extincție, populațiile de animale sălbatice scad dramatic. Rata de extincție este într-o creștere amețitoare, iar țesătura vieții se schimbă. Multe organisme se adaptează prin relocare. Majoritatea, însă nu mai au scăpare.

Studiile făcute la nivel european, arată ca numărul de accidente în care sunt implicate animalele sălbatice, a crescut cu aproape 25% în ultimii 5 ani. Pentru România, țara cu unele dintre cele mai mari populații de animale sălbatice din Europa, nu există date concrete despre numărul accidentelor sau al victimelor implicate. 

EnCaRe alături de Asko group lansează un program prin care accidentele în care animalele sălbatice sunt implicate vor fi monitorizate atent. Considerăm că acest studiu este unul absolut necesar, reprezentând, de altfel, și baza care să ofere posibilitatea conceperii unor soluții de ameliorare a situației prezente.

Știm ca condusul este unul dintre factorii care contribuie la această situație, de aceea ne propunem sa tragem un semnal de alarmă cu privire la impactul pe care îl are aceasta activitate asupra faunei. 

Am construit șosele acolo unde am avut nevoie, fără să ținem cont că de multe ori am fragmentat teritoriile animalelor cu șoselele respective, transformandu-le în adevărate pericole pentru fauna din ecosistemul afectat. Acest pericol este cu atât mai mare cu cât animăluțele cu pricina merg mai încet.

Pe lângă faptul că vietățile acestea suferă sau sunt omorâte în urma impactului cu mașina, mai există și cealaltă latură a problemei, și anume faptul că accidentele respective ne pot provoaca și nouă pagube materiale sau personale. Accidentele cu urși, cerbi, căprioare, mistreți, bursuci etc. pot conduce la daune mari în ceea ce privește vehiculele și/sau chiar persoanele, iar în unele cazuri aceste accidente pot să fie inclusiv mortale.

EnCaRe împreuna cu Asko Group are ca scop creșterea gradului de conștientizare al populației cu privire la educația rutieră în zone cu mare diversitate faunistică, în scopul diminuării incidentelor și accidentelor în care sunt deseori implicate animalele sălbatice. EnCaRe derulează mai multe programe care se adresează copiilor, cu scopul protejării fantasticei biodiversități a României. Misiunea organizației își focuseaza activitatea pe impactul asupra mediului, căutând alternative de protejare a resurselor și să asigure o interacțiune armonioasă între factorii de ordin social și de mediu.

Zagan este un program de monitorizare și reducere a accidentelor cu animale salbatice care își propune să creeze baze de date credibile și precise despre locațiile, datele și speciile de animale sălbatice din România, implicate în accidente rutiere. Programul este gândit pe termen lung și țintește cercetarea și evaluarea frecvenței și gravității pe care o au aceste accidente în România, folosind rețelele sociale, dar și aplicații de monitorizare, cu scopul întemeierii unei baze de date și creării unor strategii pentru prevenirea și reducerea numărului de accidente. După strângerea a suficiente date privind numărul accidentelor, programul își propune acțiuni în direcția implementării de măsuri locale concrete, care să conducă în timp la reducerea accidentelor cu animale sălbatice pe teritoriul României.

De asemenea, programul este conceput avand un scop educativ pentru șoferi dar și copii. Parte din misiunea acestui proiect este sensibilizarea publicului asupra accidentelor cu animale sălbatice, în cadrul unei campanii adresate conducătorilor auto și copiilor între 7 și 12 ani care vor fi șoferii de mâine, dar care pot, de pe acum, să-și avertizeze părinții să ia măsuri atunci când există risc de a întâlni animale pe carosabil. 

Ne poți ajuta și tu în acest demers de monitorizare prin participarea în grupul de facebook pe care l-am creat: https://www.facebook.com/groups/330929972303341